StoryLinnan tarina

StoryLinna Oy oli 11.1.2023 saakka TunneKeinu Oy. Perustin TunneKeinu Oy:n yhdessä Taina Stenin kanssa syksyllä 2014.

Polkumme kohtasivat vuonna 2010, tavatessamme yhteisen taideprojektin parissa. Toteutimme Jyväskylässä vapaaehtoisvoimin Soittorasia-musikaalin sijoitettujen lasten, nuorten ja sijaisperheiden kanssa. Taina ohjasi produktiota ja itse osallistuin musikaaliin oman perheeni kanssa. Olimme tuolloin toimineet sijaisvanhempina noin viisi vuotta. Taina oli työskennellyt vuosia nuorisokodissa ja omien lasten synnyttyä päättänyt avata kotinsa ovet sijoitetuille nuorille.

Soittorasia-kokemus oli huikea. Lapset ja nuoret saivat taiteen avulla mahdollisuuden suojassa käsitellä omaan tilanteeseensa liittyviä vaikeitakin tunteita. Puolen vuoden aikana suojamuurit murtuivat ja lapset avautuivat. Taide ja vertaisryhmässä toimiminen veivät meidät nopeasti mutta lempeästi vaikeiden asioiden äärelle. Musikaalin avulla luotiin myös uusia siltoja sijoitettujen lasten läheisten ja sijaisperheiden välille. Oivalsimme, että olimme löytäneet jotain ainutlaatuista. Soittorasia-ryhmään osallistuneet lapset ja nuoret haastoivat meitä kysymällä: Milloin alkaa seuraava musikaali?

Aloimme pohtia, miten taidemenetelmät saataisiin useampien sijoitettujen lasten ja heidän perheidensä tueksi. Tarjosimme hanke -ideaa lastensuojelun perhehoidon eri toimijoille Jyväskylässä. Hankkeen nimeksi tuli Keinu ja kotipesä sille löytyi Perhehoitoliitosta. Uskoimme ideaamme niin vahvasti, että aloimme työstää uutta musikaalia jo ennen rahoituspäätöstä. Kun rahoituspäätös joulukuussa 2011 tuli, meillä oli valmiina kahdeksan uutta musikaalikappaletta ja käsikirjoitus Keinu-musikaalille.

Keinu-hanke rahoitettiin Raha-automaattiyhdistyksen tuella. 3-vuotisen hankkeen tavoitteena oli tuoda voimaannuttavia taidemenetelmiä osaksi lastensuojelun perhehoidon tukitoimia. Hankkeen aikana mallinsimme voimaannuttavia taidemenetelmiä Keinu-ryhmässä, johon osallistui sijoitettuja lapsia ja nuoria, sijoitettujen lasten vanhempia, sijaisperheen biologisia lapsia ja sijaisvanhempia. Ryhmätoiminnassa tehtiin taidemenetelmien avulla näkyväksi sijoitetun lapsen perhettä. Teimme Keinu-musikaalin, jota esitimme valtakunnallisesti 20 kertaa ja sen ehti nähdä noin 3500 henkilöä. Lisäksi toteutimme ryhmäläisten ja heidän läheistensä kanssa Keinu-leirin ja teimme lukuisan määrän voimauttavan valokuvan yksilö- ja perheprojekteja.

Keinu-ryhmässä koimme samaa kuin Soittorasiassa. Taide toimi terapeuttisena välineenä perheenjäsenten välisten tunnesuhteiden työstämisessä. Ryhmätoiminnassa korostui sijoitettujen lasten kokemus perheeseen kuulumisesta ja kaikkien osapuolten välinen yhdessä loistamisen kokemus. Lähdimme pohtimaan ryhmätoiminnan eri elementtejä voimaantumisen näkökulmasta ja syntyi Keinu- ajattelu- ja toimintamalli lastensuojelun perhehoitoon, josta ehdimme pitää koulutuksia noin 500 henkilölle hankkeen aikana. Keinu- ajattelu- ja toimintamallista teimme Kaksoiserikoiselämää –julkaisun. Lisäksi syntyi Keinu-cd –levy ja Keinu-musikaalin nuottikirja. Musikaalista julkaistiin myös Keinu-dvd.

Hankemaailmassa käy usein niin, että tarina päättyy, kun rahoitus loppuu. Siksi päätimme jatkaa aloittamaamme kehittämistyötä yrittäjinä TunneKeinu Oy:ssä. Jatkoimme Keinu-koulutuksia ja aloimme kehittää välineitä, jotka soveltuisivat monipuolisesti opetus- ja koulutustilanteisiin, sijaishuoltoon, kriisi- ja perhetyöhön, työyhteisöihin, työnohjaukseen sekä terapiatyöhön. Heti yrityksen alkuvaiheessa syntyivät Pienet askeleet -valokuvakortit ja Pienet askeleet -tunneperhekortit.

Pienet askeleet -tuotenimi juontaa juurensa tekemästämme kappaleesta Suuret saappaat, jossa sanotaan: ”Sano, että riittää pienet askeleet, sano, että pysyt siinä, polun mulle teet…”  Kappaleen sanat syntyivät sen jälkeen, kun perheemme oli ensimmäisellä tutustumiskäynnillä meille sijoitettujen pienten sisarusten luona. Oli kylmä talvinen päivä ja mieheni suuret talvisaappaat seisoivat tutustumispaikan eteisessä. Saappaiden vieressä seisoi reilun vuoden ikäinen pieni poika ihmetellen melkein itsensä kokoisia saappaita. Kokemus tuntui syvällä rinnassa, olihan tuo pieni poika juuri sijoituksen kautta saamassa jalkaansa hyvin suuret saappaat.

Sijoitettu lapsi selviää suurten saappaidensa kanssa helpommin, kun hän saa kokea olevansa arvokas, saa tuekseen yhteiseen ymmärrykseen pyrkivät aikuiset, saa kokea kuuluvansa perheeseen ja hänellä on toivon kokemus. Näillä sijoitetun lapsen voimaantumisen avaimilla olemme halunneet herätellä sijoitetun lapsen ympärillä toimivia ja luoda perhehoitoon uudenlaista yhdessä loistamisen kulttuuria. Tätä työtä jatkan tällä hetkellä työnohjatessani sijaisvanhempia.

Perhe- ja työtilanteidemme vuoksi olemme tehneet TunneKeinun töitä pienimuotoisesti kaiken muun ohella. Omalle kohdalleni osui suurempi jarru, kun sain vuonna 2015 aivoinfarktin. Yrityksen kehittämishaaveet vaihtuivat kuntoutumiseen ja haaveeseen palata jälleen työkykyiseksi. Tainan työpolku kuljetti hänet lehtoriksi ammattikorkeakouluun. Syksyllä 2022 teimme päätöksen, että Taina jää yrityksestä pois ja minä keskityn tarjoamaan työnohjauspalveluita. Luopumista helpottaakseni, halusin konkreettisen uuden alun vaihtamalla yrityksen nimen StoryLinnaksi. Suurta kiitollisuutta sydämessä jatkan matkaa, sillä huikealla yhteisellä Keinu-matkalla sain elämääni mitä parhaimman ystävän.

Kaikki Keinu-tuotteet (musikaali-dvd, Keinu-cd-levy, nuottikirja ja Kaksoiserikoiselämää -opas) löytyvät ja ovat lainattavissa suurimmista kirjastoista eri puolilla Suomea.

Pienet askeleet -tuotteita voi ostaa edelleen StoryLinnasta.